Cultuur

Rotterdam Unlimited, nieuw en met hoog veiligheidsrisico

Het nieuwe festival Rotterdam Unlimited dat in juni voor het eerst plaatsvond is de fusie van twee oude bekenden, Dunya Festival en Zomercarnaval.
Door
Hugo Bongers

Op de posters en de website leek het alsof het nieuwe festival zes dagen zou duren, maar dat is schijn. Poetry International werd publicitair mede onder de hoede van Unlimited genomen. Dat is aardig voor Poetry International maar leek dit festival niet veel op te leveren. Er was feitelijk geen inhoudelijk verband tussen Poetry International met zijn intiem en nogal hoogdrempelige karakter in de Rotterdamse Schouwburg en het druk bezochte, gratis en laagdrempelige openluchtfestival van vrijdagmiddag tot en met zondagavond op de Coolsingel. Historisch gesproken is er overigens wel een band tussen Poetry International en een van de fusiepartners want Dunya begon in de jaren zeventig in Het Park onder de naam Poetry in Het Park, als populair onderdeel van het internationale dichtersfestival. Hoe dan ook, de werelden van Poetry International en van de het publieke event op de Coolsingel leken zich niet te mengen.

Zomercarnaval onder nieuwe naam bleek weinig veranderd. Het is nog steeds vooral een levendige parade van wagens, musici en dansers die zich door de stad bewegen: leuk om te zien, maar ook vol clichés en hardnekkig volgehouden stereotypen. Dunya daarentegen heeft in zijn nieuwe gedaante een grote transformatie ondergaan. De verhuizing van Het Park naar de Coolsingel leverde een ander soort festival op. Het wat intieme en groene karakter van Het Park had plaatsgemaakt voor het ‘harde’, grootstedelijke karakter van de Coolsingel. Door de plaatsing van twee podia aan de beide uiteinden van de centrale stadsboulevard bleef het publiek heen en weer lopen, gestimuleerd door een groot aantal eet- en dranktentjes. Op een enkele sap- en vruchtenbar na werd er een opzienbarende hoeveelheid obesitas bevorderende etenswaren te koop aangeboden. 

Het festival op de Coolsingel lijkt geslaagd. Er was behoorlijk veel publiek bij de verschillende acts en het publiek bleek echt gemengd. Dat was de laatste jaren bij Dunya wel anders; dat festival was, op het podium op de Parklaan na, wel een erg wit feestje geworden. De Coolsingel functioneerde enkele dagen als de sfeervolle grotestadsboulevard die het gemeentebestuur ooit beoogde. Het nieuwe podium dat over de Hofpleinfontein heen werd gebouwd is een vondst, er werd daarmee een nieuw, ruim stadspodium geschapen. 

Opvallend was de grote mate van zichtbaar aanwezige politie-agenten en particuliere beveiligers op en rond de Coolsingel. Samen met de op deze locatie onvermijdelijke verkeersregelaars was er tijdens Rotterdam Unlimited een overmacht aan publiek en privaat beveiligingspersoneel aanwezig. De gemeente heeft dit festival blijkbaar op de voorhand in een hoog-risicoklasse ingedeeld. Met als zichtbaar gevolg dat tijdens Rotterdam Unlimited veel cultuurgeld wegvloeide naar de veiligheidsindustrie.

Misschien vind je dit ook leuk