Cultuur

Noord Bruist, nu ook in het ZoHo-gebied

Eind augustus vond op het Noordplein weer het traditionele festival Noord Bruist plaats. Het is een aardig festival, vooral door de combinatie van een goed muziekprogramma, de niet al te grote schaal van het festival en de goed gekozen locatie.
Door
Hugo Bongers

Het Noordplein heeft een geschikte maat voor een festival dat zich niet per se op de hele stad wil richten. De vele bomen op het plein geven het een intiem karakter. Noord Bruist is een van de voorbeelden van revitalisering van Noord, naast bijvoorbeeld het zichtbare herstel van de Zwaanshals, het beter functioneren van het Kloostercomplex, de Mini Mall en omgeving. Daar komt nu ook de aanpak van het ZoHo-gebied bij, het tot nu toe wat mistroostige gebied rondom de Zomerhofstraat. 

De opening van de nieuwe behuizing van Roodkapje, die verhuisde van de Meent naar de Teilingerstraat, was een event. Een oude, leegstaande supermarkt kreeg een opvallende nieuwe culturele invulling voor het alternatieve volkje. Ook de kunstroute Route du Nord liet gedurende een lang weekend in enkele naburige panden zien, dat kunst en cultuur goed passen in verouderde, leegstaande kantoren. Tijdens Route du Nord presenteerden enkele culturele organisaties en ondernemers plannen voor het gebied waarin Roodkapje en Route du Nord zich presenteerden, het Zomerhofgebied. Het plan wordt afgekort tot ZoHo.

Tussen Teilingerstraat en Heer Bokelweg en langs het oude spoorviaduct aan de Vijverhofstraat staan oudere gebouwen die geen of een onduidelijke functie hebben. Het gebied oogt al jaren versleten en verlaten. De plek waar vroeger het afgebrande Palacegebouw stond (voor feesten en partijen, maar ook voor goede concerten) is al enkele jaren een door bewoners gerunde moestuin. Woningcorporatie Havensteder is eigenaar van nogal wat panden en van veel woningen in en om het Zomerhofkwartier. De corporatie wil graag creatieve bedrijvigheid in dit gebied en werft sinds enige tijd actief in de hoek van Rotterdamse creatievelingen. Dat beleid begint vruchten af te werpen, want naast Roodkapje en Route du Nord is er al een pand met creatievelingen (het blauwwit gestreepte gebouw van Codum), is er nu een tweede pand betrokken door architecten en ontwerpers met nog wel wat prettige ruimten te verdelen, zijn er plannen voor een poppodium onder de Hofbogen en voor een filmhuis in het gebied, wordt er een hostel (De Mafkees) gevestigd en heropende recent het theatergebouw De Banier in de nieuwe functie van all-round wijkgebouw. 

Er lijkt nog veel mogelijk in het Zomerhofkwartier. Dit gebied in de deelgemeente Noord ligt heel goed ten opzichte van het centrum en het Centraal Station; de luchtbrug vanaf het Schieblock landt straks op het dak van het nabijgelegen voormalig Hofpleinstation. De Mini Mall met onder andere podium Bird ligt op de rand van ZoHo. Er zou met al dit enthousiasme in het gebied tussen Bird en Roodkapje een levendige, nieuwe culturele enclave in Rotterdam kunnen ontstaan.

Misschien vind je dit ook leuk