Het Gezelschap

Op de bijeenkomsten van Het Gezelschap staat het culturele klimaat in Rotterdam centraal. De leden van deze ‘netwerkorganisatie’ gaan eens per maand op bezoek in ateliers, galeries, musea en tijdelijke kunstlocaties, maar gaan ook naar bedrijven en organisaties waar sprake is van een raakvlak met kunst.
Door
Kees Vrijdag
Mar 1, 2019

Ontstaan

Vanuit het idee, dat kunstenaars en mensen uit het zakenleven elkaar zouden kunnen aanvullen, uitdagen en verrassen is in het jaar 2000 Het Gezelschap ontstaan. Founding father was Fleur Groenendijk, van origine zakenman maar met een bijzondere belangstelling voor alles wat met kunst & cultuur in Rotterdam te maken heeft. Na ruim 15 jaar heeft hij zijn voortrekkersrol overgedragen aan vijf enthousiaste Gezelschapsleden die vanaf  2018 het programma voortzetten.

Eerste maandagavond van de maand

De bijeenkomsten van Het Gezelschap vinden doorgaans plaats op de eerste maandag van de maand, tussen 20.00 en 22.00 uur. Er is geen vaste locatie en iedere bijeenkomst heeft een ander thema. Tussen 20.30 en 21.30 uur is er een inhoudelijk deel. Op dit moment is er een adressenbestand van ongeveer vierhonderd geïnteresseerden en dit aantal groeit nog altijd. De opkomst voor de bijeenkomsten ligt rond de dertig mensen.  Het persoonlijke contact met kunstenaars, verzamelaars, galeriehouders en organisatoren, in hun eigen natuurlijke ‘habitat’, wordt door de deelnemers aan de bijeenkomsten bijzonder op prijs gesteld.

Raakvlak met kunst

Centraal staat het culturele klimaat in Rotterdam, in allerlei hoedanigheden. We zijn te gast in ateliers, galeries, musea en op tijdelijke kunstlocaties, maar ook bij bedrijven en organisaties waar sprake is van een raakvlak met kunst. Zo is er in februari 2019 een bijeenkomst bij de Willem de Kooning Academie, in maart bij drukkerij Van Waesberghe met een bijdrage van kunstenaar Karin Trenkel, in april bij Kunstuitleen Rotterdam en in mei een groepsexpositie van kunstenaarscollectief Karmijn in De Rotterdamse Salon.

Informeel netwerk, vrijwillige bijdrage

Het Gezelschap heeft geen juridische status en ‘leeft’ van vrijwillige bijdragen van leden die Het Gezelschap een warm hart toedragen. Het coördinatieteam organiseert belangeloos de bijeenkomsten. Gastheren en gastvrouwen leveren ook hun bijdrage ‘om niet’. Zij worden geïnterviewd of vertellen over hun projecten. Er is ruime gelegenheid vragen te stellen en er wordt gediscussieerd. De bijeenkomsten worden altijd afgesloten met een informele, eenvoudige borrel, een gelegenheid om nader kennis te maken en bij te praten. Er is geen ballotage. Iedereen is welkom.

Geïnteresseerden kunnen hun adresgegevens doorgeven aan:

info@hetgezelschaprotterdam.nl.

Zij worden dan toegevoegd aan het adressenbestand en uitgenodigd voor de bijeenkomsten via een e-mail nieuwsbrief.

Kees Vrijdag, namens Het Gezelschap

Misschien vind je dit ook leuk

No items found.