Inhoud-archief

Deze website heeft niet alle opmaak en foto’s zoals de gedrukte krant van “PUNTKOMMA” maar de tekst is op ieder pc, notebook, tablet en zelfs telefoon goed leesbaar. Bovendien heeft deze site een uitgebreide zoekfunctie zodat alle gearchiveerde artikelen vindbaar zijn. Vanaf deze site zijn artikelen ook in een leesbaar opgemaakt PDF formaat te downloaden of makkelijk te printen in dit format.


Puntkomma #9 februari april 2016

 • We willen in beweging brengen wat gestold is: vorig jaar ontving het Rotterdamse kunstenaarsduo Bik Van der Pol de Hendrik Chabot Prijs 2014, de belangrijkste prijs voor beeldende kunstenaars in Rotterdam. Wie zijn Bik Van der Pol? >>artikel….
 • Forum Rotterdam. Eerder een tweede Koopgoot dan een tweede Markthal: Een beschouwing op nieuwe bouwplannen in Rotterdam door Arnold Westerhout >>artikel….
 • De winkelstraat is dood, leve de winkelstraat!: Het gaat goed met de winkelboulevards Nieuwe Binnenweg en Westkruiskade in Rotterdam. Jeroen Deckers interviewt verschillende ondernemers en andere betrokkenen die aan deze boulevard gevestigd zijn over het veranderingsproces en verneemt van deskundige Gerard Peet wat de succesfactoren zijn >>artikel….
 • De goudmijn van het Ro: Een poging tot overname van het Ro Theater? Columnist Erik Beenker onthult een goed bewaard geheim. Wat bracht het bewind van artistiek leider Alize Zandwijk en wat is de relatie met de familievoorstellingen van het Ro? En waarom wonen die acteurs en regisseurs eigenlijk niet in Rotterdam? >>artikel….
 • Toen wij van Rotterdam vertrokken: Wat bracht de locatievoorstelling ´Toen wij van Rotterdam vertrokken´ van MAAS theater? Een recensie door Linde Varossieau van een voorstelling die de verandering van arbeid in de haven van Rotterdam verbeeldde >>artikel….
 • De strijd om het publiek: Er wordt een mismatch tussen vraag en aanbod in de culturele sector in Rotterdam geconstateerd. Hoe ziet die mismatch eruit, wat kan er aan gedaan worden, maar eigenlijk ook: Moet er wel iets aan gedaan worden, waarom en zo ja hoe? Kan het cultuurbegrip worden opgerekt opdat meerdere groepen binnen het bereik van de cultuursector vallen? >>artikel….
 • Groeit er al een ‘new forest’ in Rotterdam?: De ontwikkelingen van het Rotterdamse theatergezelschap Wunderbaum en de stand van zaken in zijn vierjarige utopische project The New Forest. Of hoe Wunderbaum de grens tussen fictie en werkelijkheid onderzoekt in de theaters, de film en op locatie buiten kunstgebouwen >>artikel….
 • Outside / Inside, Lauren F. Adams: over de aantrekkingskracht van Rotterdam op kunstenaars van buitenlandse origine. Dit maal interviewt Eva Visser de kunstenaar Lauren F. Adams die ook zelf een tekst levert over Rotterdam en over de koloniale geschiedenis van Nederland >>artikel….

Puntkomma #8   september-november 2015

   • Uitzicht op de wereld als schilderij: In gesprek met het observatorium: Het Observatorium maakt beeldende architectuur en verteld daarmee iets over de in verandering zijnde omgeving. De kunst is autonoom maar nodigt altijd uit om in gebruik genomen te worden door het publiek. Interview door Arnold Westerhout en Hugo Bongers >>artikel….
   • De aanval: recensies over de expositie over het bombardement van Rotterdam vanuit een oud en jong perspectief door Hugo Bongers en Linde Varossieau >>artikel….
   • Schiedammers moeten ruim baan maken voor de kunst. Anders verdort hun stad: Han van der Horst reageert op recente problemen bij het Stedelijk Museum Schiedam. Hij bespreekt de boeiende geschiedenis van dit instituut en geeft een korte schets van het culturele leven in deze buurgemeente met zijn rijke historie. Een duidelijk advies wordt geformuleerd: “Schiedammers moeten de kunst ruim baan geven. Anders verdort hun stad.” >>artikel….
   • Ondernemerschap, vernieuwing en publiek; De gemeente neemt inhoudelijk afstand tot de cultuursector: Wat zijn de plannen voor het toekomstig cultuurbeleid van de gemeente Rotterdam? Hugo Bongers maakt een dwarsdoorsnede uit verschillende documenten die de laatste tijd over kunst en cultuur zijn opgesteld en analyseert de tendensen daarin. Het lijkt erop dat de cultuursector op grotere afstand van de politiek wordt geplaatst >>artikel….
   • NO HUMANS INVOLVED – Een discours over Zwarte identiteit: Adelheid Smit voert een dialoog met Nana Adusei-Poku die op basis van een curatorial fellowship deze zomer de tentoonstelling NO HUMANS INVOLVED maakte met Zwarte kunstenaars in Witte de With Center for Contemporary Art. In deze dialoog bespreken ze moeilijke maar uiterst belangrijke thema’s als ‘Zwarte identiteit’ en de manier waarop culturele diversiteit momenteel bespreekbaar kan worden gemaakt >>artikel….
   • De gedroomde toekomst van Rotterdam: Arnold Westerhout staat stil bij het (bijna) gereedgekomen nieuwe kantoorgebouw First Rotterdam aan het Weena schuin tegenover het Centraal Station. De oplevering van dit gebouw en het succes van het als iconisch bejubelde nieuwe Rotterdam Centraal kunnen gezien worden als een afronding van een fase in de geschiedenis van de opbouw van de stad. Tegelijk roept het ook allerlei vragen op over de betekenis van iconische architectuur voor diezelfde stad >>artikel….
   • In Memorian Eric den Hartigh: In Memorian Eric den Hartigh: Eric was de oprichter en ruim 15 jaar lang de drijvende kracht achter Roodkapje, het ongrijpbare en weerbarstige cultuurcentrum dat het afgelopen decennium energiek door de stad trok op zoek naar de juiste vibes >>artikel….
   • Column: Ik ben Turks: Column van Erik Beenker over zijn persoonlijke ervaringen met immigratie in het algemeen en Rotterdam in het bijzonder >>artikel….
   • outside / inside: Deirdre M. Donoghue is an artist, art-organizer and writer who founded the m/other voices foundation for art, research, theory, dialogue and community involvement, a initiative that started as a reading group researching the maternal in Witte de With in 2013. This summer m/other voices organized an international three-day conference, The Mothernists, and an accompanying exhibition artikel….

Puntkomma #7   mei-juli 2015

   • Ik hou van dingen uit de modder  trekken; Interview met Moniek Merkx artistiek directeur van Maas theater en dans, een theater voor jongeren, door Dirk Monsma en Willem de Kam >>artikel….
   • De theorie van tachtig en twintig; Interview met dichter, vertaler Russisch en uitgever van Douane Arie van der Ent over Oekraïne, Rusland, tachtig en twintig, poëzie en de passie voor literaire thema’s die de wereld om je heen duiden i.p.v. louter navelstaarderij > >artikel….
   • De stad als collectie; Een interview met museumdirecteur Paul van de Laar over het nieuwe Museum Rotterdam, dat begin 2016 geopend zal worden in het Timmerhuis >>artikel….
   • Avanti incouranti! De redding van de creatieve industrie in Rotterdam; Ideeën voor redding van de creatieve industrie in Rotterdam. Tjeu Strous interviewt Kristian Korenman (architectenbureau Zus, initiatief Schieblok) en Jan Melis van het ZoHokwartier >>artikel….
   • Een interview met Woody van Amen; Pop-Art en Het Nieuwe Realisme, de nieuwe stroming ‘New Romanticism’, het kunstklimaat in Rotterdam en kunstenaarssociëteiten in Rotterdam. Interview door Kees Vrijdag en Hugo Bongers >>artikel….
   • Art Rotterdam Week 2015; Een terugblik op de beursweek Art Rotterdam 2015 die niet elitair, maar wel verrassend en vernieuwend was. Door Arnold Westerhout en Hugo Bongers >>artikel….
   • Het Eurofuturisme; Hajo Doorn loopt er in dit essay op vooruit wat de kunststroming het Eurofuturisme ons kan brengen. We gaan er in Worm iets zien want het Eurofuturisme en Het Vrolijke Verlies is de inhoudelijke onderlegger van het programma 2015-2016 van WORM, instituut voor avantgardistische recreatie in Rotterdam >>artikel….
   • Een cultuurslag van PVVA en Sunnyklaas; Column van Erik Beenker met de oplossing van de zwartenpieten discussie in Nederland >>artikel….
   • Outside / Inside: Susana Pedrosa;The rubriek Outside / Inside with artist Susana Pedrosa. Outside / Inside is a new section in which investigates the appeal of Rotterdam as a place to work and live for foreign artists >>artikel….

Puntkomma #6  januari-maart 2015

     • Mijn werk bevindt zich in de condities van het lokale: een interview met Jeanne van Heeswijk over sociale processen in de stad als materiaal voor haar kunst door Eva Visser en Hugo Bongers >>artikel….
     • Caribische Brass: Strijd om het geluid van geluid van Zuid; artikel door Tjeu Strous over de cultuur en het opleiden van Caribische jongeren in brass bands >>artikel….
     • Te oud voor MAMA: een interview met vertrekkend directeur Adriadne Urlus van galerie ‘showroom MAMA’ door Dirk Monsma >>artikel….
     • Aan de vooravond van de nieuwe barbarij: waar kantelt de cultuur? Een artikel door Kees Weeda over nieuwe culturele ontwikkelingen die niet meer in oude culturele tradities en oude beleidsregels passen >>artikel…. 
     • Boijmans’ Collectiegebouw: icoon of iconoclasme? Een artikel van Arnold Westerhout waarin de discussie over het wel of niet plaatsen van Collectiegebouw in het Museumpark belicht wordt aan de hand van een gevoerd debat waarin beargumenteerd word dat het landschapsontwerp van het Museumpark in zijn geheel een kunstwerk vormt >>artikel….
     • Rotterdam NEXT: column van Erik Beenker over het niet in Rotterdam willen aarden van de krant NRC Handelsblad. De grachtengordel versus Rotterdam als vestigingsklimaat voor culturele instellingen en hun medewerkers >>artikel….
     • The Value of Nothing: Een artikel van Hugo Bongers over de waarde van kunst en de voorwaarde die echt geëngageerde kunstenaars nodig hebben naar aanleiding van een expositie in de Tent >>artikel….
     • OUTSIDE / INSIDE: Heyer Thurnheer; Nieuwe rubriek OUTSIDE / INSIDE met interviews over de aantrekkingskracht van Rotterdam voor buitenlandse kunstenaars die zich in Rotterdam vestigen >>artikel….

Puntkomma #5   oktober-december 2014

     • Het is je eigen victory als je iets haalt; Interview met Aruna Vermeulen,directeur van het HipHopHuis Rotterdam >>artikel….
     • Schwung op Zuid, een manifest; een manifest over kunst op cultuur op Rotterdam Zuid, opgesteld na breed overleg binnen de Stichting Zuidzijde, gepubliceerd onder verantwoordelijkheid van de redactie van Puntkomma >>artikel….
     • Afrikaanderwijk Coöperatie: de kunst van het verbinden; over het initiatief van de organisatie Freehouse van kunstenaar Jeanne van Heeswijk  >>artikel….
     •  Het festival Motel Mozaïque: meer dan cijfers alleen; Een festival  dat de verbondenheid met stad vergroot en de identiteit van Rotterdam profileert, o.a. door kunst, concerten en slaapplaatsen op specifiek Rotterdamse locaties te realiseren >>artikel….
     • Cultureel ondernemerschap 2.0: tijd voor meer creativiteit; een cultuur wetenschappelijk onderzoek door Lisa Brunink  >>artikel….
     • Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam 2014: van vleermuiskasten tot stofstromen; Een analyse van tentoonstellingen en activiteiten door Hugo Bongers >>artikel….
     • Haal het uit de stad: innovatie, architecten  en gebruikers: architecten en andere kunstenaars als bemiddeling voor burgerparticipatie in het vormgeven van een stad >>artikel….
     • Weg met Gergiev?; een column door  Erik Beenker >>artikel….
     •  Villa op Zuid; een interview met de man die te snel vertrok als directeur van Villa Zebra, een belangrijke kunstorganisatie (kunt voor kinderen) op Rotterdam Zuid >>artikel
     • De diversiteit van het Rotterdams filmklimaat; een onderzoek naar de vertoners van de ‘betere’ film in Rotterdam, met een stukje geschiedenis van het art house complex LantarenVenster door Peter Bosma.>>artikel….

Puntkomma #4    juni-augustus 2014

     • Een man met een missie; interview met Jeroen Everaert, directeur van Mothership door Eva Visser en Hugo Bongers >>artikel…
     • Festivalstad Rotterdam; een beschouwing over diverse Rotterdamse zomerfestivals in mei en juni 2014 door Hugo Bongers >>artikel…
     • Droogrek; column van Eric Beenker naar aanleiding van de VVD-slogan “In Rotterdam spreken we Nederlands” >>artikel….
     • Een nieuwe Altstadt Over het veranderende imago van Rotterdam en het belang van het nieuwe Gelderseplein door Arnold Westerhout>>artikel….
     • Gaat het hier nog wel van: “bloep, bloep, bloep? Jazz in Rotterdam een artikel van Tjeu Strous In het boek De Gehavende Stad van Erik Brus en Fred de Vries wordt gemopperd dat Rotterdamse jazz niet meer bruist sinds de jaren 60/70. Tjeu Strous gaat daar tegen in met zijn ervaringen en spreekt met hedendaagse Jazz musici en organisatoren in Rotterdam over de typisch Rotterdamse jazz scene van nu.  >>artikel….
     • Er kan met mij niks mis gaan, zo!; over de toekomst van Galerie Herenplaats, een plek voor outsider art door Dirk Monsma >>artikel….

Puntkomma #3    april-mei 2014

     • Wereldverbeteraar; interview met Paul Röttger; directeur Rotterdams Centrum voor Theater door Dirk Monsma  >>artikel…
     • Art Week Rotterdam 2014; Een verslag over kunstbeurzen; site shows en activiteiten in musea en presentatie-instellingen door Arnold Westerhout & Hugo Bongers >>artikel….
     • Cultuurscouts, verbinden en netwerken met een focus op bewoners; interview met enkele cultuurscouts door Hugo Bongers >>artikel….
     • Cultuurparticipatie in de leefwereld; eerste deel van een serie over de relatie tussen kunst, cultuur en de leefwereld van de burger door Hugo Bongers >>artikel….
     • Vrij van wat? Interview met beeldend kunstenaar Jonas Staal over kunst, politiek en democratie door Eva Visser >>artikel….
     • De raket of de verschroeide aarde; Bewerking van een lezing over de toekomst van het kunstbeleid en de positie van de kunstinstellingen daarin door Hajo Doorn >>artikel….
     • Verder kijken naar het Collectiegebouw; Twee beschouwingen over het voorgenomen Collectiegebouw in het Museumpark door Arnold Westerhout>>artikel….
     • De pot op met het depot; column van Eric Beenker over zin en onzin van het museumdepot >>artikel….

 Puntkomma #2    juni-maart 2014

     • Interview met Hans Andringa, oud docent grafiek Willem de koning >>artikel….
     • Het eerste jaar van Het Nieuwe Instituut; vakgericht of publieksgericht? >>artikel….
     • Er waart een nieuwe geest door Witte de With; over het tentoonstellingsbeleid dat Witte de With, centrum voor actuele kunst, uitvoert onder het directeurschap van Defne Ayas >>artikel….
     • Opbouwdag revisited; Rotterdam heeft veel festivals en wordt daarom ook wel een festivalstad bij uitstek genoemd. Is het zinvol een nieuw evenement toe te voegen aan de overvolle evenementenkalender van Rotterdam? >>artikel….
     • Geen Woorden maar Sluiten; pop- en jeugdcultuur in Rotterdam >>artikel….
     • Kunstwerken bevroren in een ijsblok; over de nieuwe collectie-presentatie in het Stedelijk Museum Schiedam >>artikel….
     • De Grafiekwerkplaatsen van Rotterdam >>artikel….
     • De Rotterdam aan de Maas; over de betekenis van gebouw De Rotterdam voor de stad >>artikel….
     • Allemaal Echte Rotterdammers!? Recensie van de tentoonstelling ‘Echte Rotterdammers’ die georganiseerd werd door Museum Rotterdam in gebouw Las Palmas >>artikel….

Puntkomma #1    oktober-december 2013

     • Interview met Jan Zoet; Ex-directeur van de schouwburg in Rotterdam en nu directeur van de theaterschool in Amsterdam geeft visie op theater >>artikel….
     • Noord bruist, Nu ook in het ZO-HO gebied >>artikel….
     • De problematische liefdesrelatie tussen Rotterdam en zijn universiteit >>artikel….
     • Wachten op Godot aan de Maashaven Zuidzijde; Rotterdams Wijktheater speelt ‘Charlois aan het Water’ >>artikel….
     • Dag van de Architectuur 2013 >>artikel….
     • Van luchtplaat tot hortus conclusus; Enkele voorstellingen van de operadagen 2013 in de Penitentiaire Inrichting Noordsingel >>artikel….
     • De Toekomst van ons slavernijverleden >>artikel….
     • Vooruit in zin achteruit; Begin dit jaar kreeg La Rivière (Rotterdam, 1976) de Dolf Henkesprijs, een tweejaarlijkse onderscheiding voor een beeldbepalende Rotterdamse kunstenaar >>artikel….
     • Charlois aan het water; rivieroevers als publiekstrekkers >>artikel….
     • Vijfentwintig jaar stadscollectie Rotterdam; Boijmans Van Beuningen toont stadscollectie >>artikel….
     • Rotterdam Unlimited, nieuw met een hoog veiligheidsrisico >>artikel….

De krant zoals hij in druk verschijnt met originele opmaak en foto’s is te zien als PDF op >> moois media